Curriculum Vitae

 

De muzikale levensloop van Willem Tonnaer.

De eerste fluitlessen kreeg hij op vijftienjarige leeftijd in zijn tijdelijke woonplaats Eindhoven, van de heer Romeijn gedurende 18 maanden, maar terug in Thorn was het helaas voor anderhalf jaar stop met de fluitlessen, bij gebrek aan een fluitleraar. Op paasmaandag 1960 echter repeteerde hij voor de eerste keer bij de Koninklijke Harmonie van Thorn en drie jaren later speelde hij er alle solo's, zowel op de fluit als ook op de piccolo, (o.a. de Poolse Dansen van Borodin en de Roemeense Rhapsodie van Enesco), en tevens in het orkest van het Maastrichts Conservatorium, waar hij op achttienjarige leeftijd zijn vakstudie begon bij de heer Laheije. Ook deze studie werd gedurende anderhalf jaar onderbroken door de militaire dienstplicht en toen hij zijn studie voortzette aan het Utrechts Conservatorium bij de heer Adriaan Bonsel, had hij in totaal drie jaren fluitonderricht gevolgd. Hier behaalde hij de getuigschriften voor fluitpedagoog, orkestspel met aantekening piccolo, en solospel met onderscheiding. Later volgde nog de Prix d'Excellence aan het Conservatoire Royal de Liège, bij de heer André Isselee, te Luik in België.

Als orkestmusicus was Willem verbonden aan de toenmalige Zuid-Nederlandse Opera te Heerlen als eerste fluit, daarna, toen dit gezelschap helaas werd opgeheven, als tweede fluit bij het Limburgs Symfonie Orkest te Maastricht en ten slotte aan het Orchestre Philharmonique de Liège, eerst als eerste fluit, daarna als piccolo-solo.

Als fluitleraar was hij verbonden aan de muziekscholen van o.a. Kerkrade, Geleen, Aachen en Visé. De beginnende fluitist, de vakstudent en de beroepsmusicus doen nooit tevergeefs een beroep op hem. Voor de leerlingen schreef hij de methode "Het Fluitboek", technische oefeningen "Ladder op, ladder af, accoord?" en "Toonvorming en intonatie" in duetvorm. Voor de beginnende fluitist componeerde hij het "Miniconcertje" voor piccolo of fluit met piano, voor de gevorderde muzikant "Sonate voor fluit en klarinet".

Andere activiteiten zijn onder andere het geven van piccolodagen, groepscursussen en het begeleiden van fluitensembles. Als uitvoerend musicus en liefhebber van kamermuziek is Willem regelmatig te beluisteren in concerten waar hij zowel de piccolo, fluit, altfluit, basfluit als ook de contr'altofluit laat klinken. Meestal tot groot genoegen van de toehoorders.

~~~~~~~~~~~~~~~

 

gerda Kwakkel 23.01.2019 20:42

hi Willem
ik kan je niet meer vinden op facebook,hoe gaat het met je?
groet Gerda

Willem Tonnaer 25.01.2019 19:58

Hallo Gerda, ik voel me gevlijd dat je mij mist, althans op facebook!!! ik heb bij facebook een rustpauze ingelast. I bel je wel. Toedeloe.

Nieuwe reacties

31.03 | 14:30

Superieur op dwarsfluit maar ook als docent. Je werkt vanuit de mogeli...

17.08 | 20:51

Hallo Erik, die foto heb ik nog altijd. Die van jou in facebook kan ik ...

17.08 | 20:36

Hallo Erik, ik zit niet meer op facebook want het kost mij te veel energ...

25.07 | 19:25

Ik moest ineens weer aan je denken toen ik deze foto zag, alleen zat jij toe...