Trio "il Flauto Diverso"

Trio "il Flauto Diverso"

Dit nieuwe ensemble, geboortejaar 2022, wordt gevormd door Anne-Sofie Creusen (rechts), Astrid Hendriks-Wijenberg (links) en Willem Tonnaer (in het midden). Anne-Sofie en Astrid zijn oud-leerlingen van Willem en hadden het prachtige idee om samen als trio te gaan musiceren. Zo gezegd, zo gedaan. De naam "il Flauto Diverso" is ingegeven door het feit dat er gemusiceerd wordt niet alleen op de dwarsfluit maar ook op de piccolo, de alt-dwarsfluit, en de sopraan- en alt-blokfluit.                                                          

Het repertoire is zeer afwisselend en beslaat een tijdsperiode van ongeveer 1650 tot heden. Ook de bezetting is zeer variabel en gaat van solo via duo naar  trio, met fluit, piccolo, altfluit, sopraanblokfluit en altblokfluit. Het bevat werken van onder andere Telemann, L. van Beethoven, Tcherepnine, Bartok, Zempleni, en wordt steeds uitgebreider.

                                  *************************************************

Anne-Sofie Creusen. 

Het curriculum vitae van Anne-Sofie is zeer kort want ze is momenteel, januari 2022, pas 21 jaren jong. Zij is mijn jongste oudleerlinge en komt uit Kerkrade, daar waar ik ongeveer 53 jaren geleden officiëel als fluitleraar mijn debuut maakte. Zij is ook mijn laatste leerlinge en zo is de cirkel weer rond. Wij spelen beiden de piccolo, dwarsfluit en de altdwarsfluit en bij Willem is er twee jaren geleden nog de blokfluit bijgekomen nl: de sopranino, de sopraan en de alt. Dit alles geeft als resultaat een mooie en kleurrijke afwisseling in het muzikale gebeuren.

Astrid Hendriks-Wijenberg.

Uit een gezin van vier kinderen ben ik opgegroeid in Heer bij Maastricht. Daar ben ik op 9 jarige leeftijd dwarsfluit gaan spelen bij Jacques Muijtjens aan de muziekschool van Maastricht. Na enkele jaren les gehad te hebben ben ik lid geworden van Harmonie Heer Voorruit. Later ben ik overgestapt naar Harmonie Sainte Cécile in Eijsden. Daar heb ik mijn jeugdjaren met alle plezier gespeeld. Een tijd om nooit te vergeten. De vereniging is uniek in haar karakter en verenigingsband. Toen ik daar van de vereniging met alle goede bedoelingen een Hammig-piccolo kreeg heb ik Wim Tonnaer leren kennen. Het instrument sprak niet aan, en ik had niet genoeg ervaring om op mezelf vertrouwen. De harmonie en ik hadden een oordeel van Wim nodig. Het instrument was inderdaad niet in orde en er mocht een andere kop gekocht worden. Dat is het begin van een langdurige muzikale en vriendschappelijk band met Willem Tonnaer. Tot op de dag van vandaag spelen we geregeld samen als we dat kunnen, en genieten daar nog steeds van.

 Willem Tonnaer.

Willem Tonnaer begon op vijftienjarige leeftijd met de dwarsfluit en ging drie jaren later studeren aan het Maastrichts Conservatorium bij Martin Laheije. Na de militaire dienstplicht zette hij zijn studie met veel succes voort aan het Utrechts Conservatorium bij Adriaan Bonsel, om te eindigen met een prix d’excellence aan het Conservatoire Royal de Liège bij André Isselée. Als orkestmusicus voor zowel de fluit als piccolo was hij verbonden aan de Zuid-Nederlandse Opera, het Limburgs Symfonie Orkest en het Orchestre Philharmonique de Liège, en als fluitdocent aan de muziekscholen van Kerkrade, Geleen, Aken en Visé. Tevens jurylid bij diverse conservatoriums.

                           *************************************************

 

Aan het instrumentarium  zijn ook twee Mollenhauer-blokfluiten toegevoegd: Moderne Altblockflöte, Dreifachklappe E/F/Fis, en de Moderne Sopranblockflöte, Dreifachklappe H/C/Cis. Deze instrumenten voegen een speciale klankkleur toe en zijn goed in balans met de dwarsfluitinstrumenten. Tevens zijn er daardoor ook meer interessante combinaties mogelijk.

Klankvoorbeeld:

https://www.willemtonnaer-dwarsfluit.nl/322933375

P.S. neemt u ook eens een kijkje bij : "Het Fluit-Duo".

Nieuwe reacties

31.03 | 14:30

Superieur op dwarsfluit maar ook als docent. Je werkt vanuit de mogeli...

17.08 | 20:51

Hallo Erik, die foto heb ik nog altijd. Die van jou in facebook kan ik ...

17.08 | 20:36

Hallo Erik, ik zit niet meer op facebook want het kost mij te veel energ...

25.07 | 19:25

Ik moest ineens weer aan je denken toen ik deze foto zag, alleen zat jij toe...